Upgift 5 Avd. Signe

5 12 2016

Uppgift 5 – blogginlägg

Så här skrev vi i vår ansökan:

Vi lever i ett medialt samhälle. Därför är det viktigt att vi lär oss använda detta redskap, så vi har införskaffat två stycken iPads. Dessa använder vi vuxna som redskap för pedagogisk dokumentation och för att visa föräldrarna vad vi gör.

Men hur gör man för att iPaden ska bli ett naturligt pedagogiskt redskap för BARNEN. Vi vill inte att iPaden ska bli en ”spelmaskin”.

För att plattan skulle användas kreativt, barnen skulle var producenter, så började vi med att arbeta i Puppet Pals. Detta är ett lättanvänt och roligt program som barnen snart behärskade. Men vi ville ta berättandet vidare så vi provade animerar med hjälp av appen IstopMotion, Det var tidskrävande, lite film men stor arbetsinsats. Så vi gick vidare med att göra spelfilm som vi redigerade i appen Imovie. Vi prövade även att använda green screen. De verkade tycka det var roligt, de verkade stolta att se sig själva på film och att visa andra. De fick erfarenheter av att ta kort och filma med lärplattan. Frågor som, Hur startar jag plattan? Hur gör jag för att få med det jag vill visa i bilden? Var trycker man? osv. Barnen blev också mer medvetna om skillnaden mellan fiktion/verklighet.

Nu arbetar vi med QR koder barnen ser dessa överallt i kläder på skurvagnen mm. Qr-koder har många användnings områden. Positivt gensvar även från föräldrarna.

Man kan se många mål från LPFÖ i barnens agerande. Se gärna filmen om barnens arbete med Puppet Pals, där kan man se detta. Detta är målen som vi listade inför projektet:

Lärandeprocesser som skapats.

I början var lärplattan pedagogernas verktyg. Tack vare att vi släppte taget om plattan fick de erfarenheter av att ta kort och filma med lärplattan. Barnen har fått ett till verktyg till sitt förfogande. De har börjat dokumentera det de vill.        De kan när de vill sätta sig och lyssna på sagor.                                                                   Barnen säger till eller skannar av en Qr-kod när de ex vill att delfiner ska visas via projektorn på duken för att de sedan leker i den miljön. (Vi behöver ändra i miljön för att inte kanonen ska ramla ner när barnen skannar för att se på bildduken.) Med hjälp av QR-koder har barnens dokumentationer har blivit deras egna och kan själva lyssna till det de sagt tidigare t.ex. till en bild.

Leken har också fått nya impulser. Barnen rita datorer, de har tangentbord skärm och en massa finurliga finesser ex en knapp som gör att det kommer upp hjärtan på skärmen. De leker ex kontor med sina ritade datorer. En högtalare knapp, en knapp så man kan ringa till varandra – kan vi börja ringa upp någon förskola med lärplattan?

När man jobbar med lärplattan får barnen en gemensam uppgift/mål. Detta uppmuntrar till samspel, kommunikation och turtagning mellan barnen. Detta medför ökad respekt för varandras olikheter och kunnande, ibland är det de yngsta som lär ut till de äldsta. De tar hänsyn och väntar tålmodigt på sin tur. Vi vuxna försöker komma ihåg att låta barnen hjälpa varandra, kliva ett steg bak.

Som pedagog har vi också utvecklat vår kunskap. Vi har fått en inblick om vad som är möjligt, blivit utmanade att prova nya saker. En kunskap som kommit barnen till del. Vi minska på tiden där vi sitter och skriver vad barnen sagt, via filmer kan vi tillsammans reflektera över det som hänt flera gånger.

Så går vi vidare

Lärplattan är ett lättillgängligt verktyg som man kan använda till många olika saker: lyssna på musik, spela spel, rita, söka kunskap.

Ta med IKT när man planerar temaarbete och funderar över vad man ska göra, inom bild, musik, rörelse, konstruktion.

Fortsätta utforska QR kodernas potential. Dessa har gett positiva ringar både bland barnen och deras vårdnadshavare.

Fortsätta använda plattans potential som bild, ljudinspelare. Göra film.

Lära oss om Face time och ringa upp någon annan förskola visa hur det ser ut hos oss/dem omvärldspaning.

Fortsätta ha lärplattan tillgänglig för barnen.

Försöka hitta former för att lärplattan ska blir en naturlig del av deras sökande efter kunskap. -Lärplattan tillgänglig vid ”stationer” där barnen får inspiration i den miljö de befinner sig i.

Fortsätta använda barnen som en resurs i lärandet, lyssna in dem.

 

 

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: