Roknäs förskola avd Signe uppgift 2

4 03 2016

Vi har valt att börja arbeta med appen Puppet Pals. Barnen har valt figurer, tagit egna kort på sig själva och miljöer från förskolan mm. Barnen har hittat på egna berättelser spelat in och sett/lyssnat på sina och varandras historier. De har upptäckt att man bör prata högt (inte viska) för att de ska höra, om inte får man göra om inspelningen.

Mål från LPFÖ som känns särskilt aktuella

  • Utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra
  • Utveckla sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap
  • Utveckla sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation.

I arbetet med appen kan man se exempel på turtagning, samspel, barnen lär av varandra. När barnen skapar egna berättelser får de uttrycka sina tankar. Här utforskar de teknik, inte just naturvetenskapliga fenomen. Man kan säkert styra in på det området genom att tex. ge barnen uppgiften berätta med hjälp av PuppetPal om hur vatten blir till is.

Vi har även arbetat med att göra film med apparn iStopMotion och Movie Maker. Att filma när barnen höll på med detta visade sig vara svårt. De behövde mycket handledning. Att inledningsvis placera figuren som ska röra sig i filmen visade sig bara det vara svårt. De gick lättare för barnen som var ett år äldre. De fascinerades av andra fenomen ”osynliga handen”(egentligen hjälp om man råkat stöta till kameran.) Ett tillfälle till utforskande av tekniken.


Barnen har gjort story board till sin berättelse. Barnen har sedan spelat in sina filmer. Vi har upptäckt att story boarden gör det lättare för barnen att få med det de vill i sin film och att filmerna har en början en mitt och ett slut.
IMG_3886[1]

Vi har pratat med barnen om vad är verklighet och vad är fantasi. Rör legofigurerna på sig eller inte? Vad är sant och vad är påhittat i filmer? Filmerna har vi visat för barn och föräldrar i hallen.

Vi ser att strävansmålen på ett positivt sätt finns med i arbetet. Barnen är ivriga nyfikna och de vill lära sig tekniken. Filmerna har även fortsatt i leken där barnen använder sig av sina rollfigurer. Barnen visar gärna sina kamrater hur man kan göra de kommer med idéer och olika lösningar på problem. Barnen har provat att dokumentera olika aktiviteter de turas om med att ex ta kort.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: