Föreläsning av Vea Vecchi

17 11 2015

Igår hade jag förmånen att vara på en föreläsning i Luleå och lyssna på Vea Vecchi från Italien, en föreläsning med titeln: En regndroppes hemlighet. En titel som väcker min nyfikenhet, en regndroppes hemlighet…


Vea tog avstamp i demokrati, solidaritet, medvetenhet och respekt vilket tillhör förhållningssättet inom Reggio Emilia och inte minst inledde hon att tala om det med tanke på de två terrordåden i Beirut och Paris som genomfördes förra veckan. Vi behöver bebo vår planet med respekt och medvetenhet. Att kunna tänka fritt och försvara friheten att tänka och försvara friheten till kreativitet är viktigt i den tid vi lever nu. Om det inte fanns kreativitet skulle vårt samhälle aldrig ha utvecklas, med ett kreativt sinne blir vi inte krossade av våldet menar Vea Vecchi. Kreativitet är en biologisk möjlighet som hjälper oss att utveckla vårt tänkande.

Vea talade om medvetenhet, kunskap, empati, relation, solidaritet, delaktighet, förbindelse, skönhet som ett sammanbindande och etiskt nät och vikten att sätta dessa ord och dess innebörd i verket i vardagen. Empati är viktigare än någonsin, lyfte Vea. Barn har det i sig och vi vuxna måste bejaka det inom oss. Vea ställde oss frågan om vi vuxna är i relation till det som pågår? Barn är det. Hon talade om mänskliga varelser, växter, djur, levande varelser, var och en i relation till den andre och medansvarig för den andres öde. Tar vi hand om varandra? Vi behöver stanna upp och förundras!

Varför har vi så bråttom? Vi behöver ge barnen tid! Tid att få tänka och utforska och testa sina tankar och teorier. Vea lyfte också vikten av att ställa i ordning bra sammahang för barnen att verka i, skapa genomtänkta miniateljéer.

Vea talade också en del om digitala verktyg. Med hjälp av digitala verktyg kan man interagera på ett annorlunda sätt med det man har runt omkring sig.

De digitala verktygen erbjuder en massa möjligheter om man använder dem på ett poetiskt sätt. Alltså i förbindelse med andra verktyg som vi använder. Att det kommer in i det vardagliga arbetet på ett naturligt sätt. Vilket stämmer ihop med hur jag själv tänker och vad jag förespråkar. Vi behöver inte vara rädda för att det digitala ska hämma barnen. Det finns så många olika aspekter att undersöka när det gäller digitala verktyg. Vad vi aldrig får glömma bort när vi dokumenterar är att det handlar om att återge levande varelser.

Vi fick sedan se fotografier på hur de har jobbat med en webbkamera. T ex hur det placerat webkameran i ett fönster så att den filmande utomhus samtidigt som en giraff som något av barnen ritat projicerades inomhus på en duk. Vad som skedde utomhus påverkade det som skedde inomhus och tvärtom. Barnen ute fick direktiv av barnen som var inne om giraffen, vilket de tog in i sin lek utomhus. Och leken inomhus påverkades av det som filmades med webkameran utomhus. Det blev ett samarbete mellan barnen, miljöerna, fantasin och de digitala verktygen. Nya upptäckter och lekar skapas med hjälp av digitala verktyg! Än en gång betonar Vea vikten av att det är i vardagen! Vi måste få med de nya verktygen i vår ekologiska blick! Så att de blir verktyg tillsammans med pennor, lera osv. De kan hjälpa oss konstruera nya föreställningsvärldar.


Avslutningsvis talade Vea om en utställning de har haft, vilket de vanligtvis har i slutet av varje år. När man har en utåtriktad aktivitet tvingas man formulera sig och kommunicera utåt om vad som hänt i lärandeprocesserna, vilket speglar hur långt man kommit, vad som saknas m.m. När man är med i LekMiT så ingår det att man ska föreläsa offentligt om vad som skett under den tid man varit med i LekMiT, vilket ”tvingar en” att sätta ord på vad man gjort och varför och vilket lärande man sett. Vilket jag anser är oerhört nyttigt och viktigt, men också kanske lite skakigt att för första gången i ett större sammanhang föreläsa för andra om sin verksamhet, men som sagt betydelsefullt!

En riktigt intressant föreläsning! Skulle så gärna besöka Reggio Emilia!

SE REGNDROPPAR, BEUNDRA DEM OCH VAR NYFIKNA PÅ DEM! Detsamma gäller våra medmänniskor stora som små 🙂

 

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: