Hur skapar ni rum för berättande?

8 09 2015

I kapitel 10 i boken Mediepedagogik på barnens villkor skriver jag om berättandet, lyssnandet och läsandet och med det kapitlet som utgångspunkt och med vetskapen om att en av grupperna som jag handleder i LekMiT ska arbeta med språk och kommunikation skriver jag detta blogginlägg.  På planeringsstadiet tänker bland annat denna förskoleavdelning att de ska arbeta en del med högläsning, som ett arbetssätt bland många andra.  

Jag brukar prata om att när man läser en bok eller ser en film tillsammans med barnen kan man börja med att titta på omslaget. Vad tror ni den här boken/filmen handlar om? Barnen gissar. När man väl börjat läsa/titta så tar man pauser ngn gång då och då och ställer frågor runt texten/filmen (bland annat för att lära dem läsa mellan raderna, läsförståelse) När man läst/sett boken/filmen klart, sammanfattar man innehållet tillsammans. Sen kan man diskutera och analysera innehållet på olika sätt. T ex vad skulle ha hänt om hen hade sagt nej där, eller om det istället för Pippi Långstrump var Annica som hade huvudrollen osv. Det kan också vara kul att följa en bok från bok till film,  tex Siv sover vilse av Pija Lindenbaum. Den finns även inläst på UR. http://www.ur.se/Produkter/173962-Smasagor-Siv-sover-vilse-del-1 Alltså att man läser den och så ser filmen och sedan pratar runt det. Är det ngn skillnad på boken och filmen? Osv.

När man högläser kan man också förstärka de berättelserna med ljudeffekter. T ex ngn läser och så har man en padda med nerladdade ljudeffekter som man spelar upp.  T ex Det blåste hårda vindar utomhus. Och så spelar man upp ett vindljud. Detta kan ngn annan vuxen göra eller ngt av barnen.

Och glöm inte bort de duktiga bibliotekarierna på våra bibliotek – be dem om hjälp att få tips på nya böcker, på böcker de rekommenderar osv.

Jag tänker att det är viktigt att ge barnen olika sorters berättelse/texter. Dels högläsning ur böcker, men också muntligt återberättade berättelser, att få lyssna på berättelser – t ex ljudboksliknande berättelser (finns en del på UR och även på Sveriges radio på nätet), berättelser från nätet, film osv – alltså erbjuda barnen en mångfald och bred repertoar.

För att få igång barnens egna berättande och fantasi kan man t ex inspireras av konst, finns en bra app som heter ArtCircles där man kan titta på konst från olika epoker, inriktningar som man gärna kan projicera upp och fantisera runt för att få igång barns berättande. T ex: Vad ser vi på bilden? Vem är flickan/pojken? Vart är hen på väg? Tror ni det har hänt ngt? Vaddå? Vad händer sen? Sen kan man t ex måla/rita fortsättningen, ta in fotot i PuppetPlas och låta barnen flytta in i bilden (alltså ha konstbilden som bakgrund, fota av barnen och låta dem vara huvudaktörer i konstbilden) vad händer då med berättelsen?, spela online casino in deras berättelser  och lägga till ljudeffekter och musik för att ytterligare lyfta berättelsen. (Kul att göra egna ljudeffekter och musik, det finns även massor att ladda ner, t ex på SoundBible och Jamendo) och sen kan man ju göra en QR-kod av berättelsen, så de och andra barn, familjen osv. kan lyssna när de vill.

Det kan bli teater av barnens berättelser som sedan filmas och så har man premiärvisning av deras berättelse/film. Vi brukar jobba med enkla bildmanus när barnens berättelser ska bli film.

Bildmanus o figurer

Barnen kan ha olika roller, t ex några är skådespelare, andra sköter tekniken, de är med vid redigeringsprocessen, väljer ljudeffekter och musik till osv. Gör inbjudningskort (på ett eller annat sätt, skriver, ritar, gör en kortfilm, spelar in en ljudfil som inbjudan) till andra avdelningar/familjen osv och har premiärvisning. Filmerna kan man sedan lägga på YouTube göra QR-koder av, kan man klistra in koden t ex i ett månadsbrev kan föräldrar och barn se filmen hemmavid osv osv osv.  

Av knappar kan man bli intresserad av att berätta. Samla ihop ett gäng olika knappar, gärna i en vacker påse eller ngn fin ask. Låt barnen få välja en knapp. Utgå från frågorna: på vilket klädesplagg har den här knappen suttit? Vem hade det klädesplagget på sig? Hur såg hen ut? Vart var hen på väg?

Vad händer med era berättarmiljöer och barns berättande när man t ex projicerar upp ngn naturfilm eller liknande från YouTube – vart tar berättandet vägen då? Eller om ni projicerar upp foton som ni och barnen tagit eller som ni laddat ner från t ex Fotofinnaren eller Pixabay (helt OK att använda foton därifrån rent upphovsrättsmässigt) – kan det inspirera till sagor och berättelser?

Fanfiction är rätt kul – att utgå från två kända sagor för barnen, för att få igång fantasin. Vad skulle hända om t ex Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga skulle bli bästa vänner? Vad skulle de hitta på? Osv.  

Jag tänker också att man kan ha högläsning inte bara från böcker från bibblan, ta in serietidningar också t ex. Tänk inte finkultur kontra fulkultur. Vad är era barn intresserade av? Där har ni ingången, sen spelar det ingen roll om det är så kallad finkultur och eller fulkultur. Huvudsaken att intresset för och nyfikenheten på att läsa och skriva väcks.

Läs gärna om kapitel 10 i boken Mediepedagogik på barnens villkor, som handlar om berättandet, lyssnandet och läsandet för att få mer inspiration.

Tänk även över följande frågeställningar: Hur skapar ni rum för berättande? Hur tar ni tillvara på barnens intresse för att språket, läsa, skriva, lyssna, berätta? Eller hur väcker ni intresset för detta?

Låt barnen få röra sig i olika textvärldar, leka och experimentera! Och som alltid – läroplanen som bas!

Hur jobbar ni med språk och kommunikation? Dela gärna med er av era tankar, tips och idéer.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: