Uppgift 5 Kvistens LekMiT-resa.

12 12 2014

På förskolan erbjuder man barnen många olika former av lärande. När vi gick med i LekMiT fick vi tillgång till ytterligare ett verktyg, dessutom ett mycket intressant sådant. Eftersom vi valt att arbeta med ”jaget” tycker vi att barnen blivit bättre på att berätta om sig själva, tex genom användandet av Qr koder, PuppetPals eller Bookcreator. De har också blivit bättre på att kommunicera med varandra och att samarbeta. Vi tycker också att barnen har börjat se och värdera andra barns förmågor och att se dem som tillgångar, tex när de arbetar med Monument Valley där de behöver varandra för att ”tänka tillsammans”. Vi tycker att barnen tar för sig bra och vågar använda lärplattorna på ett bra sätt, de sitter gärna tillsammans och tränar mycket på turtagning.

Det är viktigt att använda IKT-verktygen i de teman eller mål som man arbetar med. Det är väldigt lätt att hitta information om aktuella ämnen med användbara appar, själva ipaden är lätthanterlig både för barn och oss pedagoger och den går bra och snabbt att använda både inomhus och utomhus. Ipaden finns både som ett dokumentations-verktyg och ett lärande-verktyg i verksamheten. När barnen har funderingar kring något, så letar vi snabbt upp information på ipaden och visar på storskärm så att alla kan se.

Vi kan göra en massa nya saker sedan vi fått lärplattorna tex visa våra intressen på pic collage, läsa e-böcker på stor skärm, snabbt söka information, på ett enkelt sätt visa föräldrarna händelser i vardagen tex skicka mms, göra enkla filmer, göra proffsiga presentationer med Keynote, dokumentera inför utvecklingssamtal, gå på skattjakt på ett nytt och intressant sätt med xNote, barnen kan göra egna filmer och teatrar och det är lätt att återkoppla till barnen vad de varit med om. I år har vi dessutom använt den som adventskalender och barnen älskar den. Ipaden är snabb och den sparar mycket tid! Det roligt att använda den och vi tycker att vi kan utmana barnen på ett sätt som vi inte kunnat tidigare.

Den första uppgiften i LekMiT var att skriva en planering utifrån ”Jaget”. Vi arbetade med det arbetsområdet under vår- och höst-terminen 2014, och kommer även att fortsätta med det vt 2015.
Vi använde då lärplattorna till att dokumentera med, både med foto och film. Barnen var mycket intresserade av att se sig själva och det var roligt och enkelt att återkoppla till barnen vad de varit med om. Eftersom vi mest har använt kreativa appar har barnen fått mycket utrymme att fantisera och leka och det verkar vara det som ger dem den största inspirationenuj. Det var också viktigt för oss att barnen skulle kommunicera och samarbeta med varandra och till det ändamålet har lärplattorna verkligen varit mycket bra.

Det finns många olika kopplingar till läroplanen, bl.a. ”Förskolan ska vara en levande social och kulturell miljö som stimulerar barnen att ta initiativ och som utvecklar deras sociala och kommunikativa kompetens”. Kommunikation och samspel har verkligen blivit viktiga faktorer i detta projekt. ”Barnen ska utveckla sitt intresse för bilder, texter och medier samt sin förmåga att använda sig av , tolka och samtala om dessa”. Allt som barnen gör med ipaden inbjuder till samtal och möjligheter att lära av varandra.

Vi på Kvisten är väldigt glada över att vi fått möjligheten att vara med i årets LekMiT. Det har varit väldigt utvecklande för oss och vi känner att vi har fått bra stöd och handledning. Vi vill tacka Ulla-Karin som har varit väldigt viktig för oss. Du ser alltid möjligheter och hittar alltid något bra att bygga på.
Vi är laddade för att fortsätta vårt arbete med IKT och som tur är ska avdelningen bredvid oss vara med i LekMiT nästa år, så vi tänker att vår kontakt med Ulla-Karin kommer att kännas nära även nästa år!
God Jul önskar Ulla, Annika och Birgitta

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: