App vara eller inte vara….

6 11 2014

Appträsket eller appoteket? Ja, det beror nog på vilket förhållningssätt man har. Själv tänker jag appoteket, med otroligt många ”varor” att välja på. Men min utgångspunkt är: Vad ska vi göra? Aha, då kan lärplattan vara ett av verktygen! Inte vi har en lärplatta/app, vad ska vi göra med den? Så tänkte jag när vi först fick datorn på den förskolan jag jobbade på i mitten av 90-talet.Vi har fått en dator, vad kul – vad kan vi göra med den? Sk. pedagogiska spel med äggklocka för tidtagning blev varianten som först gällde.

Sedan kan man ju fundera på om det finns pedagogiska appar? Eller beror det på vårt förhållningssätt och ingång, vilken tanke bakom som finns med användandet av appen?

Susanne Kjällander brukar prata om lärplattan som en kameleont och det kan jag hålla med om. Den kan vara ett verktyg för att förändra och skapa digitala lärmiljöer. T ex projicera upp ett foto eller en film och vips blev rummet ngt helt annat än vad det var innan. En film på ett tåg kanske inspirerar till olika lekar där barnen t ex bygger upp tåg med stolar och leker att de är på väg någonstans. Vad kostar det att åka tåg, vart är tåget på väg, vem är på tåget osv. Eller ett foto på ett hav kanske inspirerar till att barnen börjar ”simma” omkring osv. Eller att projicera ngt mot ett vitt eller transparant byggmaterial – det händer ngt med byggleken då och kanske samtidigt ha en webbkamera på som filmar byggleken och projiceras ngn annanstans som inspirerar andra barn i sin lek.

Plötsligt kan lärplattan bli ett uppslagsverk för vetgiriga barn och vuxna. Eller ett verktyg för kreativitet och skapande. Ett verktyg för dokumentation. Ett verktyg för lärande. Ett verktyg för inflytande och yttrandefrihet. Ett verktyg för gamification – ja, man kan lära sig ngt när man spelar – samarbete, interaktion, kommunikation, matematik m.m när man t ex jobbar i Minecraft, kan man bygga det analogt i byggen eller i sandlådan eller vart som helst. Det kan bli hur skapande, kreativt och matematiskt som helst. Barns populärkultur är viktigt att förhålla sig till!

Allt beror på vad man har för förhållningsätt tänker jag…!

heart

Fotograf: Lina

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: