Utomhuspedagogik, matematik och IKT = Sant!

8 10 2014

Från förskolans läroplan: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande  egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid  och förändring,

Idag har jag varit på Kvistens förskola, hade förmånen att få vara med på ett utepass idag.

Vi har ett övergripande matematikprojekt i kommunen. I mattelyftet (initierat av Skolverket) del 6 för förskolan handlar det om lokalisering. Den matematiska aktiviteten lokalisera handlar om hur barn förstår och uttrycker sitt eget och föremåls läge i relation till vår rumsliga omvärld, både verbalt och genom handlingar. Vi var idag utomhus och jobbade med just lokalisering via appen Xnote.

Förskolläraren hade gjort en bana med 4 ställen på en karta som barnen skulle hitta. Otroligt intressanta diskussioner barnen emellan när de skulle förhålla sig till var de befann sig, hur man såg det på kartan och hur de skulle gå för att ta sig till krysset på kartan. När de väl hittat det första krysset på kartan, fick de upp ett meddelande där de först skulle lokalisera ett träd, t ex en björk, en lönn osv och med en matematisk uppgift för dem att lösa, innan de sedan fick upp ett nytt meddelande med ett nytt ställe att hitta på kartan. Alla ställen som satts ut på kartan hade en matematisk uppgift att lösa innan de kunde gå vidare till nästa ställe. Det hela avslutades med att det på sista stället faktiskt fanns en skatt!

Nöjda barn, som verkligen fick jobba med lokalisering och som sagt mkt spännande diskussioner barnen emellan där vi vuxna fanns med som medforskande pedagoger. Vi ska sedan även jobba med Bee-bots i koppling till lokalisering.

xnote

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: