Året som gått på Löparstigens förskola.

19 12 2013

Vi började vår medverkan i lekmitprojektet vårterminen -13. Många av oss hade ingen större erfarenhet av ipadsanvändandet, men alla hade viljan att lära sig mer. I början var Ipaden nästan för populär så att all lek stannade av. Då insåg vi att vi var tvungen sålla bland alla appar och vi behöll de appar som vi tycker var pedagogiska utifrån vårt syfte. Nu var Ipaden inte bara en ”spelmaskin” utan även ett verktyg för lärande, detta är något som vi bär med oss.

Under vårterminen så arbetade vi med temat Munksund och under höstterminen arbetade vi med temat ”Jaget”. Under båda terminerna så har vi arbetat mycket med barnens kreativitet och skapande, då främst i apparna puppet pals och Imovie där barnen tillverkat egna filmer. Detta är fortfarande väldigt uppskattat av barnen. Vi som pedagoger har lärt oss att fånga barnens egna sagor och via Ipaden utmana dem vidare i sagoberättandet.

I början av vårterminen strulade tekniken väldigt mycket, vilket gjorde att vi i personalen tappade lite lust. Tillslut när vi äntligen fick ordning på tekniken började allt flyta på och vi kunde lägga energi på barnens kreativitet och utforskande. I slutet av vårterminen anordnade föräldrarna en sommarfest för förskolan där barnen ville uppträda och via Lekmit fick vi då tips om att vi kunde använda oss av appen GarageBand. De barn som ville fick då spela olika instrument på lärplattan via denna app. Vi såg detta som ett ypperligt tillfälle att stärka barnens självförtroende. Vi såg att barnen trivdes och hur glädjefullt det var för dem att spela gemensamt men även att uppträda inför sina föräldrar.

Höstterminen -13 fick vi 12 nya småbarn, vilket ledde till att projektet ”vilade” någon månad. I början projekterade vi upp musik för barnen, i syfte för att skapa glädje och ett inre lugn. Men allt eftersom tiden har gått så har även vårt syfte utvecklats. Vi började då att skapa filmer tillsammans med barnen för att stärka ”jaget.” Vi projekterar upp mycket på väggen för att alla barnen ska kunna ta del av filmer, musik, händelser, foton m.m. Vi ser detta som ett perfekt reflektionstillfälle, där barnens tankar kommer fram. Vi har insett att lärplattan är ett stort verktyg för oss i förskola gällande pedagogisk dokumentation.

Vi har sett denna projektperiod som ett stort lärande för oss alla. Vi är alla tacksamma över att vi fått vara med i Lekmitprojektet.

God jul och gott nytt år önskar vi på Löparstigens förskola.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: