Uppgift nr 5

2 12 2013

Jag och Ulla har valt att reflektera kring den fjärde frågeställningen:

Hur kan era pedagogiska kompetenser utmana barnen i deras lärande med IKT som verktyg? Hur kan IKT-verktygen bli meningsfulla i undervisningen?

Vi märker att vi kan utmana barnen med annat än penna, sax och papper och låta IKT bli en återkoppling till ett redan kännbart ämne. Det kan t.ex. vara att skriva berättelser om början mitten och slutet. Där kan vi använda appar i IPAD som tar eleverna vidare och utvecklas till något större än det vi hade i början. Vi åskådliggör arbetet på ytterligare ett sätt och tar tillvara elevers olikheter och sätt att lära. Genom att strukturera den pedagogiska verksamheten med IKT så får eleverna ett bredare kunskapsinnehåll. T.ex. när vi lär oss bokstäver för hand så kan vi tillföra ljud, bild och form med IKT så eleverna får lära med alla sina sinnen. När det gäller den andra frågeställningen så känner vi att IKT verktygen kan bli meningsfulla när man fångar upp elevernas tankar och frågor. Det är ju främst deras lust att lära och nyfikenhet vi ska fånga upp. Genom frågorna kommer vi vidare i t.ex. ett tema som vi vill utforska.

Nu när vi jobbat med IKT ett tag så ser vi ju vilken potential det finns i verktygen. Vi har också sett hur fantastiskt mycket vi kan koppla till läroplanen med ett tema eller endast ett moment under dagen. Det hjälper oss också att vara till en didaktisk hjälp, att lära ut. Den ger oss också en variation i undervisning och lyfter den till en högre nivå. IKT blir ju meningsfullt när vi t.ex. gör en film och vill åskådliggöra den för varandra och visa föräldrarna vad vi gör i förskolan. Med en lätt svepning så finns den i deras motagaradresser och det brukar vara ett positivt och roligt moment.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: