Inspiration och kompetensutveckling och julpyssel!

18 11 2013

Måste börja med att skriva att FB och Twitter är så himla bra när det gäller att få inspiration, kompetens, svar på frågor, utbyte av tankar och idéer m.m.!
Som t ex nu i gruppen Ipads i skola och förskola där idén om att skapa en julkalender med qrkoder togs upp. Det tog inte lång stund innan ett gemensamt google docs dokument skapades där man kan lägga in länkar till julsidor på nätet. Det hittar du här.

Hur gör man då?

Hur själva kalendern ska se ut är det ju bara fantasin som sätter gränser för. Den här gjorde jag för att inspirera LekMiTdeltagarna ikväll, men det skulle ju lika gärna kunna vara en ask som man lägger koderna i, en för varje dag eller om man har en tom tavelram, som t ex dekoreras med ngt juligt osv.

20131118-153710.jpg

Sedan får man spåna idéer om vad kalendern ska innehålla. Det kan vara länkar till sidor på nätet, t ex youtubefilmer, julpysselsidor, foton, ljudinspelningar, text osv. Sedan skapar man qrkoder av det. Det kan man göra här på nätet: Skapa qrkod. Även i t ex appen Qrafter Pro. (Finns säkerligen en hel del andra qrkodsappar). Jag kan riktigt höra barnen skratt om pedagogerna har använt appen Elf Yourself och lagt in foton på sig själva och så skapas sedan en dansfilm med jultema, som man kan lägga upp på YouTube och sedan göra en Qrkod av. Det bjuder säkert in till att barnen själva vill göra sådana filmer.

Om man använder sig av appen Dropvox (har för mig att den kostar 15 kr) kan man göra ljudinspelningar med instruktioner, t ex gå tio steg framåt mot byggateljén, snurra två varv om du inte är framme vid ateljén ännu gå in i den och leta reda på två stora gula klossar, lyft på dem osv och där kan det då ligga ngt ytterligare uppdrag eller ngn sak, ett foto osv. Om man har appen Dropbox så sparas det man spelar in i Dropvox i Dropbox.

Väl inne i Dropbox, letar man reda på mappen som heter Dropvox, där ligger ljudinspelningarna.
Markera aktuell ljudfil och klicka sedan på rutan med pilen öppe i högra hörnet.
Välj Copy Link to Clipboard.
Starta sedan Qrafter Pro.
Klicka på Create.
Välj URL.
Radera http://
Klicka i den vita rutan, Paste ska dyka upp. Klicka på det.
Klicka sedan på Create.
Nu ska du se Qrkoden längst ner.
Klicka på rutan med pilen som nu är längst ner till höger om Qrkoden.
I Piteå har vi inga skrivare med air-printfunktion, så jag rekommenderar då att maila den, dvs välj Send by Email.
Givetvis kan man ju välja att spara ner dem till kamerarullan på lärplattan och via den ta fram dagens Qrkod, som då scannas med en smartphone eller ngn annan lärplatta.
Antingen kan man ju skriva ut Qrkoden direkt från mailet, eller klistra in det t ex i ett Worddokument eller ett bildbehandlingsprogram, om man vill förminska den något innan utskrift.

Man kan även länka till foton och filmer i Dropboxen, på samma sätt som ovan – men betänk vilka foton och filmer ni har där. Foton och filmer kopplade till era barn som är sparade i Dropbox har det diskuterats en hel del senaste tiden. Bland annat ur säkerhetsaspekt och att det varit rätt lätt att knäcka lösenordet dit.

Om det är en länk till en sida på nätet, kopierar man länken, startar Qrkodsappen (eller sidan på nätet), väljer Create och URL och följer samma procedur som beskrivet ovan.

Ha så kul :)!

Något helt annat – gick just med i en matematikgrupp i förskolan på Facebook – kanske något för er som läser detta just nu? https://www.facebook.com/groups/paddagogik/permalink/539314262808416/#!/groups/693896807287441/

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: