Tips på utomhusappar

27 05 2013

Så har jag äntligen lite tid för ett blogginlägg. Det har varit fullt upp med att arrangera två filmfestivaler. Två fantastiska dagar med film skapad av barn från förskolan upp till 26 år. Vi har verkligen kreativa barn och unga i länet. Fantastiskt att se glittret och förväntningarna i barnens ögon att få se sina egna filmer på en riktig biograf!

Nu kommer lite tips på vad man kan använda för appar utomhus, ja – det kan man nog göra med de allra flesta appar förstås – det är ju främst du/ni som användare som sjäva sätter gränserna för vad man kan göra med en app eller inte. Priserna på apparna kan vara ngt högre än när jag skrev detta blogginlägg. (kommenterat 20160512) Om det är fuktigt ute kan ni sätta iPaden i en plastpåse med ziplock så att den inte blir blöt.

7scenes – Digital Storytelling och mobilt lärande. Bygger på text, ljud, film och bild och interaktivitet. Kräver GPS. Mats Larsnäs har skapat en instruktionsfilm som du hittar här. Gratis. Har inte hunnit testa detta själv fullt ut ännu, men verkar mkt användbart. Vad jag förstår skapar man en runda i datorn/på nätet, som man sedan kommer åt via 7Scenesappen på iPaden eller via telefonen.

Qrafter Pro – Skapa Qrkoder på ett enkelt sätt, som man t ex kan göra hemliga tipsrundor med uppdrag. Har man dessutom en Dropbox dit foton från iPaden sparas, så kan man göra QR-koder av fotografier vilket jag tycker är en stor fördel när man jobbar med barn som inte ännu är läs- och skrivkunniga. Först går man in i Dropboxen på iPaden och markerar det fotot man vill göra en QR-kod av. Klicka på vidarebefordrapilen till vänster som stjärnan högst upp till höger. Välj Copy Link To Clipboard. Starta sedan Qrafter Pro. Välj Create, URL, radera http:// och klistra sedan in länken som nyss kopierade i Dropbox, klicka sedan på Create. När det är klart, kan man t ex maila QR-koden, spara ner den i kamerarullen, publicera på FB m.m. Ska det vara en tipsrunda på förskolan, kan man ju med fördel skriva ut koderna och placera ut dem på strategiska ställen, får barnen sedan gå runt med lärplattan och scanna av koderna. Kostar 22 kr.

Playboard – gör steg för steg instruktioner med bild och ljud. Här kan man ju också göra ngn sorts runda med stegvisa instruktioner, som barnen förstås kan vara med att göra. Här gäller det ju då att tänka till så att fotona visas i rätt ordning, vad ska visas först, sedan då och vad är smart att vi sätter som sista bild osv. Det finns två lägen i appen, ett arbetsläge (pennan) där man lägger in foton från bildmappen (blomman) och spelar in ljud. När man klickar på hänglåset är det i uppspelningsläge. Krävs inte GPS för att det ska fungera. Kostar 38 kr.

EveryTrail – När du startar appen och är ute och går,  markeras rundan du går på en karta med hjälp av GPS. Man kan ta foton under promenadens gång som då läggs in på kartan precis där man befanna sig när man tog fotot eller filma om man har betalversionen. Appen är i första hand inte skapad för förskola & skola, men den kan ändå vara användbar om man tänker lite utanför ramarna. På Pappas appar kan man bland annat läsa: Bestäm en rutt ni vill gå och fundera ut bra frågor man skulle kunna ställa till andra som ska gå samma väg, eller för den delen problem man skulle kunna låta andra lösa. Skriv frågorna på papper/iPad och fotografera av dem. Publicera er rutt på http://www.everytrail.com och låt andra gå er runda och läsa problem/svara på frågor. Rutten behöver inte vara snitslad, det är ju bara att följa rutten på webben eller i appen. Här kan ni se en recension av appen. Betalversionen för att även kunna lägga till film kostar 22 kr.

Geocaching – skattjakt med GPS. Riktigt kul och spännande är jakten på cacher. Det finns cacher utplacerade över hela världen, i skogen, i centrala stadskärnor m.m. Det jag gillar med geocaching förutom att man är utomhus är miljötanken. Om det finns skräp på platsen där cachen är så tar man det med sig därifrån. Man kan också lägga ut egna cacher, m45 om hur man gör det står på Geocachingsidan på nätet. En användare skaffar man sig på www.geocaching.com, då kan man bl a logga sina hittade cacher och den som har lagt ut dem kan också följa hur många som har hittat den. Till iPaden/smartphonen laddar man ner en app, t ex Geocaching eller GeoCachingBuddy. Har för mig att apparna kostar 75 kr per styck. Här hittar ni en bra sida på nätet med instruktioner och introduktioner om geocaching.

Xnote – virtuell skattjakt som är riktigt roligt och lärorikt. Handlar bland annat om lokalisering

Kvitter – innehållar fågelsång från Sverige och Västeuropa. Det finns fyra olika moment i appen; lyssna, bildspel, var och quiz. Kostar 22 kr

MyFlora – Digital flora, blommor i Sverige från A-Ö. Recension hittas här. Kostar 7 kr.

Min första småkrypsapp – En introduktion till småkrypens värld som bygger på boken Min första småkrypsbok av Anja Baklien. Recension av appen hittar du här på Pappas appar. Kostar 22 kr.

Svampguiden – svampbok som beskriver 100 av båra bästa matsvampar i text och bild. Även bilder och länkar till förväxlingssvampar. Kostar 22 kr

Viltappen – Information om vilda däggdjur och fåglar. Hur man kan känna igen respektive art och avtrycken de lämnar efter sig i naturen. Recension av appen hittas här. Gratis.

Fjärilar – Naturvårdsverketsapp om fjärilar. Gratis

Förstoringsglas – för att förstora till exempel insekter, blad, andra föremål och text. Gratis (en iPhoneapp)

PicCollagebarnen kan dokumentera olika saker utomhus och göra snygga collage. Eller man kan t ex som pedagog fota några pinnar och t ex be barnen bilda olika geometriska figurer som de sedan ska fota och göra collage av osv. Gratis

BookCreator – varför inte göra små faktaböcker eller berättelser om sådant som finns utomhus? Toppen att man också kan spela in berättarröst till fotona och ev. skriven text. Numera går det även att spara ”boken” som en filmfil. På tangentbordet finns en dikteringsfunktion (symbolen ser ut som en mikrofon). Om ni använder er av den kan barnen tala in sin text, som sedan förvandlas till skriven text. Dock måste man tala tydligt för att det ska funka optimalt. Dikteringsfunktionen kan användas i andra appar också. 38 kr

QR-koder – skapa spännande uppdrag utomhus med hjälp av QR-koder. Laminera gärna QR-koderna så att det tål att vara utomhus ifall det skulle bli regn (eller snöa).

Kameran – både fota och filma och dokumentera, som man sedan kan använda i en mängd olika appar eller snabbt göra ett självgående bildspel.

Ljudinspelning, t ex appen Hokusai eller DropVox  eller Garageband- Ljudfilerna man skapar i Garageband kan man t ex överföra till iMovie. S..amla på utomhusljud och använd det sedan i berättelser, gissa ljudet osv. Går att föra över till iTunes eller sparas i Dropbox.

Sedan jag skrev det här blogginlägget har det kommit ut en bok Surfplattan utomhus – Lärande, lek och utforskande av Eva-Marie Kallin, som kan vara bra att läsa för att få upp ögonen för vad man kan göra utomhus med lärplattan. Emi både rekommenderar appar, hur de fungerar och förslag på vad man te x kan göra i BookCreator kopplat till utomhuspedagogik.

 

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: