Skolportens föreläsning om Digitala pedagogiska verktyg i förskolan del 1

29 01 2013

Förra tisdagen hade jag förmånen att vara på en konferensdag anordnat av Skolporten på temat digitala pedagogiska verktyg i förskolan.

En riktigt bra dag med mycket tips och idéer som jag ska försöka dela med mig av, lite huller om buller.

Elisabeth Wahlström som är förskolechef i Nacka var först ut att föreläsa. Elisabeth har tillsammans med Lena Gällhagen skrivit böckerna Lek och lär med surfplatta i förskolan, samt Lär med surfplatta åk 1 – 3.

Förskolorna som Elisabeth är förskolechef över var snabbt ute med att ta in iPads i förskolan som ett till verktyg och uttryckssätt. Ett smidigt och användbart verktyg i förskolan, men det är pedagogen som gör skillnad, vilket betonades av alla föreläsare. Wahlström lyfter följande citat från Skolverkets utvärdering av småbarnsgrupper: Mötet mellan pedagog och barn, och pedagogernas känslomässiga närvaro och lyhördhet är avgörande för allt betydelsefullt lärande.

En fråga som ställdes under dagen är Hur kan modern teknik stödja lärandet?

Omkring detta fick vi under dagen en hel del tips, bland annat så visades appen Sound Touch  sound touchsom används i språksamlingar i Nacka. Ett eller två barn spelar upp olika ljud för de andra barnen på en samling och de får gissa vad det är för något. Sound Touch används t ex också när de sjunger sången Jag bor på en bondgård ett litet får jag är och när jag blir hungrig låter jag så här – barnen pekar på det djuret så att det låter. En app kan användas på många olika sätt beroende på vilket syfte man har.

Hur många kan man då jobba runt en lärplatta? Det som sas under dagen är att 4-5 st är maximalt runt lärplattan för att alla ska ha ett utbyte av det som sker runt plattan. Kom ihåg att iaktta, observera och filma processerna, för att kunna se vad som sker, och inte sker och hur ni ska utmana vidare.

Elisabeth tipsade om en trådlös högtalare till iPaden som går på Bluetooth som heter AllliKE.
Den ser ut så här och är just nu på rea på Clas Ohlson för 199 kr. Jag har köpt en sådan och den fungerar alldeles utmärkt! Kom dock ihåg att ladda den via datorn först, annars lär ni inte få ngn kontakt och definitivt inget ljud!

8955467825182

En annan app som används i Nacka är Dice, vilket är en tärningsapp. Den används i lite olika sammanhang, t ex tärningspromenader, hoppa fem grodhopp framåt, gå tre seg baklänges. Vid städning – du fick en femma, du får plocka ihop fem saker osv.

dice

Med appen Kids Canvas, kan man göra mönster på pärlplattor i plattan, som sedan kan skrivas ut och användas som modell när barnen ska lägga pärlplattor analogt.

kids canvas
Origiamiappar finns det en hel del av, t ex Animated Easy Origami for iPad där man kan se instruktionsfilmer hur  man gör. Vilket man definitivt kan koppla till matematik, t ex vika en groda, hur många hopp behövs det för att den här grodan ska ta sig den här sträckan? Till det kan man göra stapeldiagram t ex med lego.

origami
Om man har musik i lärplattan, så kan man göra olika musiklekar, t ex följande: Ge barnen var sitt kort med en färg på, t ex tre barn får kort som är röda, tre barn får kort som är blåa osv. När musiken spelas ska barnen röra på sig, när musiken blir tyst får barnen olika uppdrag, t ex hitta två kompisar som har likadan färg som du har på ditt kort, hitta två kompisar som har en annan färg än vad du har på ditt kort, gå sedan tre steg till höger osv.
I Nacka har de arrangerat baklängesdagar och har då bland annat används sig av filmappen Backwards som filmar baklänges och appen Voice Plus som är en ljudinspelningsapp.

backwards

Voice
FaceTime kan ju förstås användas för kommunikation, men också i leken, t ex kurragömma. Var har vi gömt oss, visa små ledtrådar via FaceTime till dem som letar.

Några förskolor har jobbat med reklamfilm, t ex Vitsippans förskola som har gjort en reklamfilm om deras korvförsäljning, som ni kan se här.  Jag tänker att barnen och pedagogerna skulle kunna göra en trailer i iMovie och bjuda in föräldrar, andra förskolor osv. till ngn aktivtet som de vill visa upp, eller t ex inbjudan till föräldramöte.

iMovie

Geocaching i förskolan

Sedan klev Emi Kallin upp i talarstolen. Hon jobbar också i Nacka. Hon talade sig varm för geocaching iförskolan där man kan få in många olika ämnen om man tänker till, te x knyta det till pågående projekt som man jobbar med i förskolan. Även hållbar utveckling kommer med på ett hörn, då miljötänket finns med i geocachingsammanhang, bland annat kan man lära sig om allemansrätten, följa lagar och regler, plocka skräp och visa respekt för naturen, för att inte tala om  även matematik ingår i geocaching, avstånd, kartor, kompasser osv. Spännande också att besöka samma cache vid olika tillfällen för att t ex följa årtidsväxlingar och även se hur många som har hittat cachen.

Vad behövs då för att komma igång med geocaching?

Jo, en gps av ngt slag, kan vara te x en smartphone eller en lärplatta med 3G eller en enkom GPS.

Ett konto på www.geocaching.com

En lämplig app, t ex Geocaching Buddy eller Geocachingappen. Apparna kostar 75 kr st.

Buddy

geoc

I LekMiTbloggen kan ni läsa Hemmingsmarks förskolas inlägg om geocaching.

Andra appar som är bra att ha tillgång till när man är ute och geocachar är My Flora, Svampguiden, Kvitter och Viltspår.

flora

svamp

kvitter

vilt

Elisabeth Wahlström – dokumentation för stora och små

Många spännande lärande processer sker på förskolan att då ha ett allt-i-ett-dokumenationsverktyg ger goda förutsättningar för att dokumentationen ska bli av och vara enkel att göra. Med lärplattan kan du fotografera, anteckna, filma, göra ljudinspelaningar. Låt även barnen äga sin egen dokumentation genom att låta dem dokumentera med lärplattan. Ett barn kan t ex filma en samling, då kan pedagogen själv vara aktiv i samlingen. Sedan kan man föra en dialog med barnet: Hur filmade du, hur kommer det sig att du valde att filma just det där? Osv.

Apptips från Elisabeth:

Buildo rescue – app som de jobbar med i Nacka med autistiska barn för att träna samspel och sociala berättelser. Det är som en stickers book. De filmar tillfällena som barnen jobbar md appen för att tex visa föräldrar och specialpedagoger.

buildo

Ritappar av olika slag används te x för att öka barns inflytande, t ex när de har en barnbestämmardag – då får baren rita vad de vill göra på sin dag och så skrivs den ut eller sparas i lärplattan för att sedan tas fram när det är barnbestämmardagen.

Pic Collage är en annan app som används flitig i Nacka. De kör en Magnus, Brasse och Eva variant, där pedagogerna eller barnen tar  fyra foton som sedan visas upp antingen på iPaden direkt eller så kopplar de upp den mot en projekter. Ett av fotografierna ska bort! Varför då? Spännande att följa barnens tankar och teorier om vilka foton som ska vara kvar och vilket som ska bort. Man skulle t ex kunna fota tre cirklar varav två är röda och en är blå, samt en röd kvadrat – vilken ska bort och varför?

Pic Collage används också för att fota en aktivitet, te x ta fyra foton, skriva in kort text – som ett enkelt och snabbt dokumentationsverktyg.

pic
Blow up frog är en annan app som Elisabeth visar. T ex för att undersöka fysikaliska fenomen – varför bubblar det? I den appen är det även motorisk träning, då man blåser i hålet där man sätter in laddningssladden.

blow

Utvecklingssamtalsmodell a´la Nacka

Vid utvecklingssamtal för små barn (1 – 2 år), används Pic Collage. De väljer ut 4 foton, tex innelek, utelek, sova, äta som de sedan samtalar med föräldrarna om. De tittar även närmare på motorik, kommunikation, språkutveckling, samspel, intressen och vanor.

Föräldrar till lite äldre barn får hem frågor som de ska ställa till sin barn. Den intervjun diskuteras sedan på utvecklingssamtalet tillsammans med barn, föräldrar och pedagoger. Föräldrarna får även se en KeyNote (iPadens PowerPoint) om sitt barn, med både text, foton och film. Det finns även ett överskådligt lotusdiagram med måluppfyllelse mot läroplanen som visas i slutet av samtalet. Barnen är delaktiga i skapandet av sin egen KeyNote – vad vill de visa?

key

Här kan ni följa bloggen Björknäs förskolor i Nacka. Varför inte ta kontakt med dem och bolla tankar, upplägg och idéer?!

Mattepaddagogik i förskolan

Emi Kallin kom sedan åter tillbaka i talarstolen och nu föreläste hon om matematik och iPads i förskolan. Hon delade genast med sig av följande apptips, vilka jag själv inte har hunnit testa alla:

Park Math

math

Spin The Bottle (Original) – OBS se till att ta ner rätt, det finns en del liknande appar med samma funktion men för sk. vuxenlekar!

spin

Kids Canvas – lägga mönster, se länkhänvisning högre upp i inlägget.

Sound Touch- se länkhänvisning högre upp i inlägget.

Dice – tärningar – se länkhänvisning högre upp i inlägget.

Emi rekommenderar oss att kombinera Sound Touch och Dice. Först lyssna på djurljud i S T, sedan slå med tärningen. Så många steg ska vi ta som en ko osv.

Make Dice är en annan tärningsapp som kostar 22 kr där man själv kan lägga in foton på tärningarna och vad jag förstår även egen text.

make dice

Play Board används t ex vid skattjakt, fota bilder, spela in ledtrådar. T ex första fotot; Här börjar skattjakten. En hel del logiskt tänkande kommer med när man jobbar med appen Play Board. Vad blir nästa steg? Vad ska vi fota härnäst, för att våra skattkartor ska bli begripliga? Det är viktigt att tala om för barnen hur man ska läsa kartan, dvs i läsriktningen, för det är något som inte alla barn kan.

playboard

QR-koder – Man kan även göra skattjakt med hjälp av QR-koder.  Vad är då en QR-kod? En QR-kod är som en streckkod. För att kunna läsa en QR-kod måste man ha ladda ner en app, t ex den här: QR-Reader. Med denna app riktar man sedan iPaden/smartphonen mot QR-koden som läser av vad som är kopplat till den koden. Det kan t ex vara text eller en sida på nätet, som man hamnar på. Många företag/affärer nyttjar QR-koder som ett sätt att ge kunder mer informationer om en produkt eller tipsa om extra erbjudanden. Jag tänker att det vore optimalt om man kunde göra en QR-kod av ett foto, då långt ifrån alla barn i förskolan kan läsa och skriva, men jag tror inte att man kan göra det än så länge, men jag kan ha fel! Man kan göra egna QR-koder på ett enkelt sätt genom att ladda ner appen QR Code Generator, som man då bygger på text eller till ngn sida på nätet. Funderar just om man skulle kunna använda den inbyggda talsyntesen i iPaden som då skulle kunna läsa vad det står? Det måste jag testa! Annars så kan en pedagog läsa vad det står dolt bakom QR-koden. Man skulle kunna ge barnen olika matematikuppdrag med hjälp av QR-koder som en matematisk skattjakt.

qreader

generator

Än en gång lyfts appen Pic Collage, som man kan använda för att fota tex kottar och sortera på olika sätt, t ex bruna kottar, gråa kottar, mest uppätna kottar osv. Sortera efter olika kategorier och antal. Det är lätt att flytta om fotona i Pic Collage ifall man vill använda samma foton, men ger barnen andra sorteringsuppdrag.

Emi lyfter också appen Backwards CAM HD –  som ett sätt att experimentera och utforska, t ex räkna ut hur man ska röra sig så att det ser bra ut om man går baklänges men då det spelas upp blir framlänges.

Del 2 av blogginlägget skrivs förhoppningsvis inom kort, det handlar om Anna Klerfeldts föreläsning om vikten av att lära barnen berätta och en förskola från Hälsingborg som också föreläste.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: