Tack så mycket för att vi har fått vara med i LekMit projektet

22 01 2013

Vi på Fagottens förskola blev nyfikna att söka till LekMit projektet som handlar om IKT i förskolan. Sagt och gjort vi skrev en ansökan och kom med J! Vi blev så glada J! Under det här året har vi lärt oss en massa om IKT i förskolan. Ulla-Karin vår projektledare har varit guld värd under det här året. Hon har kommit ut till oss två förmiddagar per vecka och handlett oss kring IKT verktygen tillsammans med barnen. Vi har även haft utbildning på kvällstid ca 1 gång/ månad det har varit t.ex. animerad film, rörlig bild, prova olika appar i I-pad m.m. Vi har varit på studiebesök hos varandra Hemmingsmarks förskola och Fagottens förskola. Vi har varit på föreläsning på NorrLär och även föreläst om LekMit projektet där, haft en utställning där vi visade hur vi utforskar och använder oss av dessa verktyg. På utställningen visade vi vårt arbetssätt via pedagogiska dokumentationer samt förde en dialog där vi muntligt berättade hur vi gått tillväga. Vi har även tagit emot studiebesök från andra kommuner där vi visade om hur vi använder och utforskar IKT i vår verksamhet.

Under projektets gång har vi haft kollegiesamtal ca 1 gång/månad där vi diskuterat olika pedagogiska frågor t.ex olika appar, användandet av i-Pad i förskolan m.m.

IKT verktygen har varit ett lyft för vår verksamhet där det numera ingår som ett naturligt uttryckssätt. I våra projektgrupper har barnen t.ex. använt sig av digitalkameror, ritat, fotat och filmat med i-Pad, använd projektor där de fått se sina egna filmer som de gjort. Barnen har också målat i ateljén med målarfärg och sedan ritat av samma motiv i i-Paden. Under det här året har barnen ofta mejlat till sina föräldrar. De kan ha varit en teckning som de gjort på i-Pad, foto eller små brevmejl. Väldigt uppskattat att få och att få svar från barn och föräldrar J! I början var föräldrarna ifrågasättande kring IKT, skulle i-Pads vara spelmaskiner som barnen skulle sitta med hela dagarna? Men vi pedagoger har hela tiden varit tydliga med syftet kring IKT verktygen. Apparna ska vara lärorika och kreativa och uppmuntra till samarbete. På föräldramötet tog vi upp i-Pad som en punkt där föräldrarna fick sitta och diskutera och tycka till om IKT i förskolan. Nu är alla föräldrarna positiva J.

Barnen är otroligt nyfikna och intresserade på att lära sig olika tekniker, mycket lättare för dem än för oss pedagoger J! Här gäller det för oss att hänga med i den nya tekniken. Det gäller sig att hålla sig uppdaterad med allt nytt. Ulla-Karin är duktig på att komma med tips och ideér på LekMit bloggen som vi kan använda oss av. Vi ser ett lärande i olika appar och andra IKT verktyg som t.ex. bokstäver, musik, rörelse, matematik, språklig stimulans och samarbete kring problemlösningar. Allt är givetvis kopplat till lpfö 98.

I fortsättningen arbetar vi vidare med alla IKT verktyg i vår kreativa verksamhet. Det är fantastiska verktyg som vi ser ett stort lärande av för alla barnen och för oss pedagoger. De ingår nu som ett naturligt verktyg i vår verksamhet likväl som andra uttryckssätt såsom bild, musik, dans, skapande etc. Vi fortsätter att utvecklas och lära oss tillsammans med barnen.

Avslutningsvis så vill vi tacka Ulla-Karin, Hemmingsmarks förskola och Carina för ett lärorikt och stimulerande projektarbete som LekMit har gett oss, TACK! Från barn och personal från Fagottens förskola.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: