The Big 5 i förskolan

17 12 2012

Har under en tid läst en del om The Big Five. Det finns även en intressant grupp om det på Facebook.

Vad är då The Big Five? Göran Svanelid har skrivit en artikel om det som bland annat publicerats i Pedagogiska Magasinet (november 2011). I pedagogiska sammanhang handlar det om de fem viktigaste förmågorna i Lgr 11. Förmågor som Göran Svanelid har funnit genom att analysera samtliga skolämnens kursplaner. Dessa förmågor återfinns i syftestexten och blir ännu tydligare i de ”långsiktiga målen”. De fem förmågor som det handlar om är:

  • Analysförmåga
  • Kommunikativ förmåga
  • Begreppslig förmåga
  • Förmågan att hantera information
  • Metakognitiv förmåga

The Big 5 finns i alla skolämnen och för alla årskurser. Även i förskolans läroplan återfinns dessa fem kompetenser. För mer utförlig information om The Big 5 – läs här! Enligt Svanelid är det viktigt att redan i förskolan fokusera på dessa kompetenser, så att vi får en röd från förskolan upp till gymnasienivå. Frågan är vad som skulle hända om vi från förskola upp till och med gymnasienivå fokuserade på de här fem kompetenserna, ja till och med på universitetsnivå? Tror att vi skulle få rätt kompetenta elever i vårt samhälle och kanske elever som når större måluppfyllelse i respektive läroplaner.

Det finns en sajt som heter The Big Five i förskolan som är väl värd ett besök, bakom står två pedagoger som jobbar på en IKT-modellförskola i Uppsala.

Denna PDF The Big five i förskolan har jag laddat ner från gruppen på FB (en kvinna vid namn Anna Olsen har lagt upp den) och det är frågor som man tillsammans med barnen kan jobba med utifrån respektive kompetens.

Ska försöka tänka lite mer runt detta framöver, men för denna gång sätter jag punkt!

 

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: