Barnens projekt blir film!

21 03 2012

 

En del av barnen som jobbar med masken och fjärilen i projektet har fått provat på att göra film i Puppetpals. För vissa barn var Puppetpals något helt nytt, medan andra barn jobbat med appen tidigare. Syftet i nuläget är att barnen ska ges möjlighet att bekanta sig med appen och känna sig ”trygg” med alla funktioner för att i ett senare skede kunna skapa filmer. Vi tror att barnens filmer kan ligga till grund för intressanta och lärorika reflektioner.

Genomförande: De barn som inte tidigare jobbat med appen fick börja med att titta på ett par filmer som några andra barn skapat. Frågorna började direkt rulla in. Hur kan Adam prata i filmen? Varför är Camilla med? Hur gör man då? Barnen visade en stor nyfikenhet och lust att prova göra egna filmer. Med stöd av oss (Lena och Annika) fick barnen fota deras maskar, puppor och fjärilar. De fick även fota vår ”naturtavla” där alla dessa bor. De fick sedan lära sig att bilderna behöver klippas och infogas för att kunna användas i filmen. Oj vad fort barnen lär sig! Innan man vet ordet av så har de spelat in filmer med ljud och rörelse. Barnen lyssnar och tittar på filmerna, skrattar och vill prova igen. Vi ställde inga krav på filmens innehåll, barnen fick leka och utforska på egen hand. När vi vid ett annat tillfälle gör filmer igen så kan vi nog utmana barnen ett steg längre med reflekterande frågor. Exempelvis: vars bor din mask? Vad säger maskarna till varandra? Vad tror du masken gör på natten? Vad tror du en fjäril äter? Hur tror du att larven i puppan kan bli en fjäril? Barnen får då möjlighet att under lekfulla och kreativa former ge uttryck för deras tankar, I motsats till en intervju eller liknande.

 

FOTA, KLIPPA, INFOGA SKÅDESPELARE OCH BAKGRUNDSMILJÖER, SPELA IN FILM OCH LJUD, NAMNGE OCH SPARA!


 


Annonser

Åtgärder

Information

One response

27 03 2012
Ulla-Karin Lundgren

Tänker att det är klokt att de får utforska lite först – leka & lära, precis som ni har gjort, för att sedan kunna utmana dem vidare.
Jag ser redan nu mycket kopplingar till läroplanen, blir spännande att utvärdera sedan 🙂 Och vad går ni in med för tankar om läroplanen innan själva utforskandet börjar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: