Några tankar

28 02 2012

Just nu pågår en stor utforskning av pekplattan och olika appar på vår förskola. Vi pedagoger lånar hem pekplattan under kvällar och helger för att lära oss mer och för att kunna se om vi hittar något som passar. Bra är också med två döttrar som kan lära mig mer…

Vi försöker hitta ett basutbud av bl a olika skapande och lärande appar, men det är inte alltid lätt att veta vilken kvalitet apparna har och många förkastas direkt. Kan ju också bero på att vi mest har provat appar som varit gratis… jag vet inte. Som tur är har vi ju fått en massa bra tips som gör det lättare att bestämma vilka man ska köpa och det känns att appar bara är i början på sin utveckling.

De flesta av programmen som jag fastnat för just nu hör till de kreativa, där barnen själva står för innehållet. Många andra har jag rensat ganska hårt bland. Det känns viktigt att fråga sig vad syftet med de olika spelen är, men framförallt är det vad man gör det till.

På förskolan har vi ibland låtit barnen prova nedladdade appar helt fritt medan vi vid andra tillfällen i förväg har bestämt vilket program vi ska använda. Det är intressant att se vad de själva väljer och framför allt hur ett barn en gång bara klickar runt på olika program utan att fastna för något och nästa gång har stort tålamod att fortsätta länge med ett och samma. Jag har uppmärksammat det vid flera tillfällen och med olika barn, i olika åldrar.

Några av de appar som jag tycker bäst om hör till de skapande och kreativa:

Art Set och Drawing Pad – två ritprogram som jag tycker är ganska lika i sin utformning och lätta för barnen att använda. De känns proffsigt gjorda och man kan välja bland många olika verktyg och kulörer.

Puppet Pals- ett program för att göra egna små filmer. Det kul med ett program där jag känner att det inte finns några begränsningar för fantasin. Man kan bl a ladda in både egna bakgrundsbilder och foton på sig själv. Barnen lär sig lätt hur allt fungerar.

Doodle Cast for kids- ett ritprogram där man kan spela in prat medan man ritar.

Educreations- här kan man, förutom ovanstående, ta in en bild och spela in t ex något man vill berätta om den eller kanske tillägga genom att även rita på bilden.

Book Creator – här kan barnen göra egna böcker, både med tal och text. Det är också väldigt enkelt och snyggt gjort, men det jag saknar är att de inte går (eller?) att spara över boken till den vanliga datorn för att lägga i barnens mappar.

 

iMovie har jag inte testat så mycket än, men det programmet verkar också bra.

 

Ett litet speltips också… som vi pedagoger fastnat för ialla fall, tillsammans med våra egna barn:

The Tiny Bang Story – ett klurigt samarbetsspel med härlig grafik och. Ganska svårt ibland…

Anette

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Åtgärder

Information

One response

2 03 2012
lekmit

The Tiny Bang Story…. jo, det kan man minsann fastna i ;)! Projektledaren hade nästan tänkt ringa hem till ngn av er för att kunna ta sig vidare – men det löste sig! Det är utmanande och kul. Fysik, teknik, matematik, mekanik med en mycket snygg och tilltalande grafik. Gillar att man med fördel kan tänka tillsammans för att klura ut hur man ska ta sig vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: